Monday, October 24, 2011

Braces Oh Braces....

Mesti semua orang tahu apa itu Braces kan?

Braces adalah besi-besi yang dipasang pada gigi untuk memberi sokongan dan bertindak untuk tarik gigi-gigi kita ni kepada susunan yang betul.. (teori sendiri..hahaha)

Buat pengetahuan korang,
Aku baru 3 hari start pakai braces..
Humaingaih....sakit doh..

Doktor panel aku ni sempoi je..
Doktor Melayu..
Mula-mula dia cek, kemudian tentukan mana nak tampal..
After that dia bagi harga..
Bila kita dah setuju, terus je dia start buat keja..
Cepatkan??

Debar gila hati ni weh..
Memula die korek-korek gigi aku ni..hihi
Kemudian dia mula start tampal lobang-lobang yang ada kat gigi aku ni..
6 batang gigi sumenye tau..hahaHAHA!
Kemudian dia cuci gigi..
Bukan cuci guna berus ok..cuci guna mesin...taklah rasa ngilu sebab dah ditampal lobang yang ada kan..
Tapi bila ditekan pada tempat-tempat yang tertentu..sangat le sakit woii!
Setelah siap, doktor pun start lekatkan besi-besi khas guna gam tertentu kat gigi aku ni...
Bila dah siap, dia suruh aku pilih warna getah yang aku nak..
Suka lah weh boleh pilih colour yang kita nak..so aku pilih warna pink..hahaha..ladies la sangat kan..
Dan last die pasangkan dawai yang melintang tu...
So siap.......pastu mulut aku macam nak nganga je sebab kekok nak tutup mulut..terasa macam jongang pulak..hahahaha..

Nilah hasilnya..

Gigi aku sangat jarang kan...
Nampak tak getah-getah pink iteww...hikhikhik (gedik!)

Mak aih...muka pucat!
Pipi tembun tu memang takleh lari ye..hahaha

Ok, tentang kosnya..disebabkan aku buat kat doktor private..so mahal lah sikit..
Nak buat kat hospital kerajaan diorang tak terima dah, sebab umur lebih dari had...
Katanya gusi dah keras...hahaha
Klinik doktor private ni...kalo korang nak buat, prepare lah dalam RM3500+++
Kalo ada cabut gigi lagi mahal kot...huhuhu

p/s:: ngah menahan sakit mulut ni....huaaaaa!!

16 comments:

  1. Assalamualaikum akak,
    caj tu kena bayar sekali harung ke atau boleh ansuran?
    klinik mana ni?

    ReplyDelete
  2. sy buat kat klinik pergigian fairpark..
    memula bayar downpayment RM1500..kemudian everymonth masa kita jumpa doc utk ketatkan, boleh bayar secara ansuran..paling sikit sekali bayar RM100..last bila dah habis proses, if ada baki lagi...bayar sekaligus baki tersebut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak pakai .. klinik pergigian fairpark tu kat mane ehh ? berape lama awk dah pakai ...

      Delete
    2. klinik ni kat ipoh...now dah 1 tahun 3 bulan dah sy pakai n tak lama lagi dah nak buka.. ngeeee

      Delete
  3. sangat sakit kan? nasib bek gigi ko jarang berbatu2... kalo jarang sikit2 je... kena la ko korbankan 4btg gg ko tuh.... huhuhu... er.. ke tetap kena korban juga?

    ReplyDelete
  4. naseb baek lah tak kena korban tau...selamat gigi2 comel aku...hahahah

    ReplyDelete
  5. tetibe teringat zaman pakai braces dlu..
    haish rindu pula kat 'beliau' hehe~

    ReplyDelete
  6. rindu???heheheh....eh pakai bape lame?

    ReplyDelete
  7. salam nk tnye, nape x wat kt hosp kerajaan ek? lame nk tggu eh? tau x limit umur utk wat kat gov hosp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hospital kerajaan que nya panjang...huhu..biasa kena start dari masa sekolah lagi untuk daftar n duk dalam waiting list..harga murah sikit dari gov...lagipun saya dah 20an (ceh rahsia umur taww...haha) so dah tak layak nak duk dalam que tu...hehe...

      Delete
    2. eh pembetulan... "harga murah sikit dari klinik swasta..."

      Delete
    3. Ai..boleh sy taw nme dr yg buat braces awk...dr fadzli ke?

      Delete
  8. Hi dear...nak tanya...price tampal gigi bpa?...

    ReplyDelete
  9. erk...saya tak sure lah untuk harga yang lain...sowi ye..

    ReplyDelete
  10. hai, first installment dkt klinik tu mmg rm1500 ke? tak boleh kurang tak boleh lebih? hehe sebenarnya tak boleh kurang lagi ke?

    ReplyDelete
  11. Nak tanya, utk case gigi jarang ni perlu ke undergo minor gum surgery before pasang braces tuu? hari tuu check up my doctor said yg gusi gusi di celah gigi gigi yg jarang tuu dah tebal so dia kena bedah sikit. Dlm a week bila gusi baru tumbuh baru boleh psg braces. Awak mcmana? terus psg or kena bedah gusi jugak?

    ReplyDelete

Sila conteng-conteng kat sini =)