Thursday, March 31, 2011

Sihat itu Nikmat Allah

Alhamdulillah..
Aku dah beransur baik..
Dan dah boleh makan banyak sikit berbanding sesudu nasi yang aku rasa macam nak telan seketul batu...
Sakit pun dah berkurangan..
Tulah orang kata, bila sihat..
Sume di bedalnya...
Tak hengat...
Nak makan itu, nak makan ini...
Konon champion kunyah cili padi...kui3

Ha.......
Bila sakit....
Nak makan pun rasa macam nak telan batu...
Perut pula rasa macam ade orang buat tarian singa juget-juget dalam perut neh!
Punyalah sakit ko tau...
Jenuh la aku gi klinik..
Kena enjet kat bontot..
-___-' malu aku.....
Tak abis kat situ...
Aku gi klinik kerajaan pulak..
Datang awal, dapat nombor 1046 (masa tu baru giliran orang ke 1004)..
Hahaha...aku macam dah redha gilelah kalo aku tetiba pengsan kat situ..
Tak larat tunggu...
Dah le pasang cite katun tak best, len kali buh la cite kartun barbie ke, doremon ke...eheh..

Tak cukup lak ngan ubat doktor..
Aku minum air teh o' pekat yang tak sedap..tuik!
Kembang kuncup idong aku nak telan air ni...
Tapi nak cepat baik punye pasal........redha jelah......

Setelah penuh jerih perih telah ku taburkan..
Alhamdulillah...
Aku rasa aku dah agak sihat untuk makan dengan banyak..
Sebab berat aku dah turun sikit...hihih

So that's y lah aku kata..
Sihat itu adalah nikmat Allah yang tak ternilai..
Kita ni selalu je lupa untuk menjaganya...
Bila dah sakit..
Hah, padan muka aku...
Hihihi....

Tapi dalam sakit-sakit tu..
Aku ingat juga pesanan seorang sahabat pada aku satu masa dulu...
Sakit itu penghapus dosa...
Bersyukurlah kerana kita merasainya sementara masih ada masa...
Moga terhapus lah sedikit demi sedikit dosa-dosa kecil yang kita buat bila kita sakit...
Contoh dosa kecil? aku selalu tipu budak kecik...
Tapi niat aku baik pe........ =P

Monday, March 28, 2011

Food Poisoning


Wow berhabuk sudah ini blog..
Bz benor rupenye eh...
Tak bape nak sihat la weh..
Cirit birit..
Demam..
Muntah-muntah..
Badan masuk angin..
Tak lalu nak makan..(moga-moga turun beberapa kilo..huahuahua)
Arini dah masuk hari keempat...
I'm getting better..
Disebabkan aku pandai buat muka kesian kat doktor..
So arini aku MC..

Doakan aku sihat yerp!
Dan moga korang sume berada dalam keadaan yang sihat walafiat....
Ameen...

Saturday, March 19, 2011

Gambo se-round....

Hehehek..
Gegedik jap...


Rasanya ni 1st time amik gambar nampak gigi...hihi

Itu sahaja..
Sekian, terima kasih..


p/s :: gile gedikkk........!

Tuesday, March 15, 2011

Conteng Dinding

Aku bukan nak tayang kat orang..
Tapi aku nak tunjuk kat korang... (same je kot..hahaha!)
Hasil kerja aku yang tak seberapa ini..

Semalam aku dah start melukis..
So harini aku warnakan..
So siap sudey...

Tak lah lawa pun..
Sekadar nak menconteng..
Silalah tengok.. :)

Proses mewarna..
Dinding ni tak lah besar mana pun..dalam 4kaki je..
Tujuan aku conteng dinding ni nak tutup kesan yang tak berapa
cantik pada dinding ni...

Dah siap....ok tak?

Ada pepatung...Bee..
Betul ke warna pepatung tu ha?
Aku main letak je warna aku suka..huhu

Rama-rama ke kupu-kupu ni..
Owh kekeliruan spesies..haha

Rama-rama lagi dan juga ulat bulu..
Nampak tu ketara dinding tu comot..
Sampaikan color pun tak boleh nak lekat elok...

Yang paling penting ade cik ciput yang tersenyum..... :)


Hope bebudak tu suke lah..
Kalo tak suke pun nak wat cane..
Dinding dah kena conteng..hahaha!

Monday, March 14, 2011

Zoo Dan Muzium Tepen

Ah..ha!
Arini simptom rajin aku bergerak dengan begitu memberangsangkan...
Telah merebak ke seluruh urat dan sendi..hihi
Ape yang aku merepek nih...sigh!

Harini aku keja..
Pepagi lagi dah rush dari Ipoh ke Slim River..
Sangat mengantuk okeh..
Alhamdulillah aku selamat sampai kat sekolah..siap sempat pegi beli breakfast lagi..hihi

Ha bercerita pasal semalam dihari persandingan sahabat aku..
Pada petangnya kami bergerak ke Zoo Tepen..
Aku memang suka sangat aktiviti macam ni..
Excited macam bebudak kecik dapat makan kepci!
Sape tak penah masuk Zoo Tepen sila pekup muka anda ngan bantal dan jerit kuat-kuat k...
Sangat memalukan...hahaha

Best tau!
Tapi aku agak terkejut juga sebab tiketnya dah naik harga..
Dulu RM5 je..now untuk dewasa dah RM12..
Dulu tu aku tak ingat plak tahun bila kan..hahaha
Tapi kenaikannya sangat mendadak....

Anyway..bila dah masuk, hilang pulak rasa keterkejutan pasal harga tiket tu pas tengok haiwan-haiwan kiut yang seperti melambai-lambai kepada aku.. =P

Dipikir balik, harga tiket yang dibayar tu untuk maintenance haiwan-haiwan kat sini...
Bagi makanan dan ubatan..so tak kisah la kan..
Sebab tu lah haiwan kat sini sume gumuk-gumuk..comel-comel..montel-montel..
Tak caye?

Tengok gambar-gambar ni...

Inilah bukti haiwan kat sini sihat...hihi
Best tengok Orang Utan ni bersandar... =P

Ni bukan sejenis haiwan!
Pada sesiapa yang malas berjalan..
Takut makeup terhakis akibat peluh..hahaha!
Boleh la naik train ni..

Ada haiwan dalam bahaya..ada haiwan dalam bahaya..
Wonderpet!

Kanggarooo..alah tak nampak baby dalam poket die...

Alahai bontot je..
Hah ni red bull yang bersahabat dengan kuda seksi..zeBra.. =P

Ada juga si rabbit..

Terkejut aku tengok gajah ni terlepas dari kandang...huuu....

Badak yang sememangnye badak..besar wooo...
Makan ape tah die ni...

Alahai cenonetnye nampak si pak belang ni...
Jauh sangat...

Ini jelah sebahagian gambar masa aku kat zoo..
Tak larat lah nak upload sume..
Okeh ni pula sebahagian gambar pameran yang terdapat
di Muzium Taiping..

Tekat emas...
Sesiapa pandai buat tekat ni silalah ajar aku..
Aku minat sangat..

Proses Pertukangan Logam..

Seni ukiran pada tanduk red bull..
Dari China kot sebab ukirannya berbentuk naga..

Ini singgahsana Sultan Perak..
Dah tak guna da so buat pameran je..

Barang-barang pameran..

Yang ni amat menarik minat aku..
Sangat unik kalo orang kita zaman sekarang ni berkahwin macam ni..

Ni patung sape tah..lupa lak nama die..

Owh yang depan tu bukan tugu ye..itu cik abe aku..heee..
Yang belakang tu baru lah bahan pameran..
Kapal terbang lama..

Wah banyak gambar aku dah upload..sangat penat ngan internet yang agak semput..
Mekasih kepada yang menjengah..
Jom melancong!

Sunday, March 13, 2011

Seharian di Tepen...

Harini hari Ahad..
Aku bersama cik abg kesayanganku itu telah ke Tepen atas undangan sahabat zaman kecilku...
Ke perkahwinan Cikgu Azah di Kamunting Tepen..
Tersangatlah teruja rasanya sebab hampir 16 tahun tak bertemu dengan rakan-rakan aku masa zaman kecil aku kat Tepen..

Okeh, ni Puan Azah..
Dia Cikgu kat sebuah sekolah di Sarawak, n husband die orang Sabah bah......
Jauhnye nak balik raye komeeee.....hihi
Ate dah jodoh ye.. :)

Layankan beberapa keping gambar gadis comel ini...hihi

Cikgu Azah.. :)
Dah kawen ko ye...congrates my friend..


Okeh yang sangat gebu itu adalah aku... :P


Hah ni gambar versi lain plak..
Ni gambar aku ke Zoo Taiping..
Akibat tak berapa rajin malam ni...
Esok aku upload segala gambar yang aku amik kat zoo ye...

Letih gilo ni..
Nak tido dulu...nite..papai!

Wednesday, March 9, 2011

Suka lagu ni ~❤

Aku suka lagu ni..
Harap aku dapat tarik high pitch macam Jac buat ni..LOLS
Aku boleh ok...wakaka!


Ohh..dah lama tak karaoke...haish...




Monday, March 7, 2011

❤ Harijadi Saya ❤

Kelmarin, 5 Mac 2011 adalah hari jadi aku yang ke 25.. -____- zzZZ
Terima kasih kepada semua yang wish..
Setelah dibuat rumusan, semua wish suh cepat kawen..hiks!

Tahun ni tak ada kek bagai..
Just a simple and sweet moment bersama keluarga, dan kekasih tercinta..hihi

Buat pertama kali, semua family aku berkumpul masa birthday aku..
Bukan family kecik tau, semua..atok nenek sedara mara...
Sebab kebetulan auntie aku buat kenduri doa selamat kat umah atok..
Makan besarlah..

Then ngan kekasih tercintaku itu..
Tak tahu nak kata apa dah..terharu bangat sih..
Seminggu lagi nak birthday aku die dah bagi hadiah...
Kebetulan lak hadiah tu aku sangat perlukan...hihi
Dia bagi ape?ni ha.......

Cermin mata! ye..aku dah berkaca mata sekarang..hanya yang bertuah saje dapat melihatnye..hihi

Please jangan tenung mata aku, aku malu..ahaks!

Oh lagi..macam biasa kami dating..makan-makan..
That day kami pegi Dominos..
Dan Tutti Frutti!

Delicious woo...
Tutti Frutti ni aiskrim yang dijual guna timbangan...
So suke ati korang lah nak letak bape banyak skalipun..
Janji poket korang dah prepare berkepuk duit eh..hihi..
Ade 4 size mangkuk..then kalo tak silap aku ada dalam 8 jenis aiskrim dan dekat 50 jenis topping..
Sangat best, boleh letak ape saje topping yang korang suka..
Macam aku tulis kat atas ni..sediakan duit je..hihihi
Ok meh lah nengok aiskrim yang kami deco ni..



Kami ambil mangkuk warna hijau, 2nd size..
Dalamnya ada aiskrim perasa rasberry, manggo, vanilla dan chocolate..
Topping, kami letak chocolate chips, smarties, strawberry, crunch oreo, chocolate and some of colored chocolate rice..
Menarikkan....dan harganya menarik gak.. RM25!
Hahaha...masa nak bayar, muka cover-cover dari terkejut...
Tapi nasib baiklah sedap, aiskrim Tutti Frutti ni semua berunsur yogurt..
So pada aku yang memang sukakan yogurt, memang sodaplah!

Makan sorang....nak cikit!


Burrrppp...kenyang....

Jangan risau pada sesiapa yang suka diet, it's non fat ice cream..so..
Jom makan aiskrim!!!


p/s :: thanks ye syg....

Tuesday, March 1, 2011

Ayam penyet....yummy!


Last Saturday aku ngan sygku gi makan-makan and jalan-jalan..
For the 1st time kami merasa ayam penyet...hihi
Da lama dah kot wujudnya ayam penyet ni..
Baru ni kami nak try..

Kami makan di De' Garden Ipoh, berpusing mencari restoran ni..rupanye dua tiga langkah je dari tempat kami park keta... -_-'

So basically Restoran Ayam Penyet ni semuanya tentang makanan dari Indonesia..
Makan nasi kering tak berkuah..so pepandailah order sup agar tak tercekik!
Tempe goreng yang delicious...
Soto ayam yang sedap...
Minuman yang lemak berkrim...
Dan opkos yang paling penting..AYAM PENYET!
Sedap....rangup....dihidangkan panas-panas....
Yang pasti..sememangnye 'penyet'..hihi

hah..nilah rupa ayam penyet yang kami makan tu..
Look crispy yang kat atas ayam tu..memang sodap..hihi

Tapi yang tak bestnye, pada service diorang lah...
Kurang memuaskan..
Kat tempat lain aku tak sure lah..but kat De' Garden ni...
Memang agak kelam kabut sikit..
Maybe tak cukup staff kot..
Nasib baiklah diorang serve makanan tak lambat..

Takpelah...janji kami pulang dengan perut yang membolat dan hati yang gumbira..hihi
Oh ye, restoran ni ada sijil halal ye..jangan risau ye kengkawan... :)