Monday, January 31, 2011

Inai itu di tangan..


Ye, inai itu ditangan..
Kalo di kepala tak tahu lah ape yang jadi..hahaha!

Inilah artwork aku for this end of January..
Kebetulan kawan aku bertunang..
So dia minta aku lukiskan inai kat tangan dia dan adik beradik dia yang lain..
Bukan lah free ye, aku buat kerja ni berbayar..
Aku tak amik mahal, untuk dua-dua belah tangan ni..
Aku letak harga RM15..
Tapi kalau kaki dan tangan, complete..
Aku letak harga dalam RM40..
Tak mahal kan?
Lagipun design aku jenis simple sahaja..
Tak pandai lah nak buat penuh macam orang India atau Arab selalu buat tu..
Lagipun aku just guna inai biasa sahaja..
Aku tak tahu macamana nak mix inai macam yang kedai bridal India selalu buat tu..
Korang tau?bagitau aku ek...hehe

Nilah hasilnya untuk semalam..

Ini tangan adiknya..


Ni tangan aku..hehe
Sebelah jelah boleh buat...
Ish...jari kontot-kontot...


Ini pun tangan adiknya..


Ini tangan kawan aku yang bertunang tu..

Aki ni masih dalam proses belajar lagi...
So banyak lagi cacat celanya..
Kadang tu bila tengah lukis tu..
Boleh pulak tangan aku shaking...
Sejuk semacam..
Tah pa pe je ek?
Sesape yang arif dalam bidang ni silalah beri tunjuk ajar..

Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan..

Cewah!




p/s :: sebenarnya ada lagi gambar nak di download dari email dan di upload kat sini..tapi disebabkan connection berukband aku ni yang terlalu 'laju'...aku terpaksa batalkan niat suci murni itu...lain kali jelah...

Thursday, January 27, 2011

Limau mandarin


Harini dapat limau Mandarin dari Guru Besar..
Dapat goodies bag, dalamnya ada 6 biji limau Mandarin, 2 air kotak dan sebungkus kacang...
Sisie Laosi... :)

Semalam aku beli perhiasan untuk Tahun Baru Cina untuk aku lekatkan dalam kelas...
Cantik tau, bling-bling lagi..
Hihihi..

Masa aku nak beli tu, aku perasan ramai yang gelak-gelak..
Dan dengar juga soseh-soseh...'dia nak raya juga agaknye..hihi'
Derrr...sabo jelahkan...suka ati aku le nak beli ape pon...

Lagipon benda yang aku beli tu bukan haram pun..
Cantik okeh..
Ada gambar rabbit dan juga tulisan cina yang aku sendiri pon tak paham..
Pakai bedal je beli sebab cute... :P

Bukan apa, aku nak bagi naik mood budak-budak ni belajar..
Bagi diorang semangat sikit sebab dah nak raya..
Diorang punyelah suka tengok rabbit yang aku lekatkan..
Aku pon suke jugak..hihi

Oh ye, aku nak amik kesempatan ni untuk ucapkan..
Gong Xi Fa Cai..
Selamat Menyambut Tahun Baru Cina pada rakan-rakan kat sekolah ni...
Pada budak-budak kecik yang suka sangat main ni..
Dan juga pada semua yang menyambut perayaan ini..

Korang yang raya..
Aku yang seronok lebih..
Sebabnya aku dapat cuti seminggu...hahaha..
Holiday..yeay!


Wednesday, January 26, 2011

Nak cerita sikit..

Tukar template baru..
This time guna hak blogger pulak..
Warna merah, ok tak?
Tak seram kan?hihi

Pejam celik dah nak habis bulan Januari..
Yang pasti Februari bakal menjelma..
Membawa kisah dan yang pasti pengalaman hidup yang baru..
Sejak aku mulakan hidup sebagai 'pekerja' dari tahun 2008 sampailah sekarang ni..
Setiap hari adalah hari yang baru buat aku..
Dan setiap hari pasti ada pengalaman baru yang aku dapat..
Dan aku bersyukur sangat, dalam kepayahan yang aku alami..
Rupanya banyak kemanisan yang aku dapat dari berkat kesabaran yang aku taburkan...
Syukran Ya Allah..

Dan pastinya aku berdoa..
Moga hari yang mendatang ni lebih baik dari hari-hari yang pernah aku lalui..
Dan pastinya aku doakan kesejahteraan untuk kalian juga...
Amin Ya Rabbal Alamin...

Oh ye, nak cerita sikit..semalam, nyaris tak eksiden..
Tiba-tiba ada kereta yang selamber drive dalam laluan aku dr arah yang bertentangan..
Dah la kiri kanan jalan tu hutan..nasib baik sebelah kiri jalan ada bahu jalan yang muat-muat untuk kereta aku yang kecik tu..
Kalo tak, malam ni agaknya mak aku dah buat kenduri tahlil untuk aku..tak pun berkemungkinan aku akan cacat seumur hidup...
Syukur Allah lindungi kami...dan yang paling aku bersyukur dan sedar..
Aku masih lagi bernyawa harini...
Tapi yang pasti, maut itu akan datang pada bila-bila masa sahaja..
Wallahualam....



p/s :: kalo syg terbaca post ni, sowi tak gitau semalam...
huhu..seram sejuk tak abis lg...ngeri siot!

Saturday, January 15, 2011

Gunung Lang


Korang penah pergi Gunung Lang?
Gunung ni bukan untuk korang hiking...
Untuk riadah aje..
Cantik woo..ade air terjun...
Pemandangan yang sangat indah....
Tasiknya ada banyak ikan gumuk-gumuk...
Korang boleh bagi ikan ni makan untuk menggumukkannya lagi...hihi

Petang tadi aku jalan-jalan ngan My Syg ke Gunung Lang..
First time kami dating kat sini..
Sangat best...
Posing sana sini..Hehehe...

Ramai gak orang datang beriadah kat sini..ade yang makan-makan...boating..
Dan tak lupa juga yang dating macam aku... :D

Kami tak aspect nak ke sini harini..so layankan saja gambar yang diambil guna handset ni eh....

Tara...!! Ni lah Gunung Langnya...
Tengok air terjun yang cantik itu.....


Nilah tasik yang korang boleh naik boat untuk ke taman sebelah sana tu..
Tambangnya aku lupa pulak nak tengok tadi..
Next time aku nak gi naik boat pulak...
Jom lah kite gi boating bersama... :P


Hah..kebetulan...ade boat tu...
Nampak tak?
Kalo tak nampak itu tandanya anda rabun..sila gi cek mata...hehe


Ingat...jangan bagi makan pada kera-kera tersebut ye..
Nanti kera-kera tu ikut korang balik umah...hahaha!


Waaahhh....My Syg posing macam modellah..
Model iklan air terjun ke....hehe..


p/s: tenkiu syg..sy happy sgt....muaaaxxx!!

Friday, January 14, 2011

Harapan


Masa on da way balik tadi, aku sembang-sembang dengan kawan aku...
Pasal bab kahwin..hahaha!
Dia cite mak dia and sedara-mara dah bising sebab dia still tak berteman..
Kebetulan pula adik dia akan langsungkan perkahwinan pada Jun nanti..
Katanya sampai ada yang kata dia ni tak laku...
Bagi aku dia taklah buruk, ok je..kecil-kecil saja orangnya..
Kulit hitam manis..
Kira dalam kategori sedap mata memandanglah kot..(sebab bila jalan-jalan akan ade org buat bunyi cencorot kat dia..hihi)
Sape nak berkenalan boleh aku tolong kenenkan...sila-sila.. :P

Tahun ni, umur kami masuk 25 tahun..
Orang kata umur yang paling ideal untuk sorang perempuan mendirikan rumah tangga..
Ye ke?
Maybe sebab lebih matured dan boleh handle rumah tangga dengan lebih baik kot kan...?

Bila bab harapan pasal kahwin ni..
Pada aku..bukan tak teringin..
If aku kata aku memang nak sangat kahwin bunyinya macam gatal je kan?
But that's the fact bila perempuan bersuara soal kahwin..
Tapi bagi aku, nak kahwin bukan sebab gatal...but nakkan teman hidup..
Berkawan...Bertunang...Berkahwin...
Punya erti yang berbeza..dan juga pengalaman yang sangat berbeza..

Kadangkala aku tengok dalam hidup orang lain...mudah sangat perjalanannya..
Pas habis study kerja...pas dah kerja in 1 or 2 year's...they get married...
Mudahkan?lancar saja perjalanannya..
Then kadang-kadang...jauh dalam hati aku...
Ada juga suara-suara halus...
'kenapa hidup aku tak macam diorang?'
'kenapa terlalu banyak dugaan?'
'dan kenapa aku mesti menangis tiap kali tengok kawan-kawan aku kawen?'

Tak baik aku bersoal macam tu kan...
Aku tahu...tuhan takkan menduga seorang hambanya dengan dugaan yang berat jika hambanya itu tidak mampu untuk menghadapi dugaan tersebut..
Dan pastinya setiap orang mempunyai jalan cerita or takdir masing-masing..
Aku redha..

But tak salah if aku letakkan bab 'Kahwin' sebagai satu harapan kan?hihi..



p/s: aku sedar..siapalah aku untuk dijadikan pilihan hati...... T_T


Wednesday, January 12, 2011

Budak Comel?


Sape comel? Aku?
Memang................. :P
hihihi...takdelah gurau je..
Neh aku upload gambar bebudak prasekolah aku pada tahun ni...
Terasa sangat berbeza dengan yang lepas sebab bebudak kali ni badan diorang macam kecik sangat lah..
Bercakap pun ade pelat-pelat sikit...
Dengan macam-macam ragam yang diorang tunjukkan di awal tahun ni, menuntut kesabaran yang amat tinggi dalam diri aku..
Pepagi lagi dah buat tarian singa nak g kejar mak diorang..
Yang jadi mangsa tarik-tarik tudung..
AKU jugak...
Kesian aku kan?
Hihi...
Ape aku boleh buat? layankan aje....


Hah ni Kai Ling, budak paling kuat nangis, dah la nangis suka jerit-jerit...
Orang pujuk pun tak nak, kita dimarahnye balik..
Tapi bila dia dah ok, die pulak jadi tukang pujuk orang nangis..
Siap amik tisu tolong lap air mata lagi..hihi

Yang tersengeh kegembiraan ni, namanya Carmen..
Memang suka orang amik gambar die, inilah trademark pose die..hihi
Aku kesian budak ni, macam-macam die tak boleh makan..
Banyak sangat pantang larang...
Susah aku nak bagi makan..
Moga anak aku nanti takdelah pantang larang macam die ni..
Cewah bila tah aku nak beranak, kawen pon belum.. :P

Nampak tak yang bertocang dua kat belakang tu?
Namanya Lew Le Er..
Sentiasa serius..
Dalam sehari adalah dalam sekali dua je berpeluang tengok die senyum..
Tapi rajin buat keja sekolah..
Asal ade keja menulis..Dia akan datang kat aku...
' kakak, wo yau dodot...'
Die suruh aku buat titik-tik dalam buku die mudah dia nak menulis..hihi
cumel3...


Ini Wai Ming, sangat comel bila dia tak nangis..
Suka ajuk orang nangis, tapi bila die nangis...sangat dasyat..
Jom layan vid die nangis..

video

Video pendek je...nak rakam lama-lama tak sampai hati pulak aku tengok dia..


Ini Thaqifah, tapi aku panggil die kak ngah..
Banyak sangat celoteh...
Asal buat keja sekolah nak duduk sebelah aku..
Asal buat keja nak kakak gak pegang tangan die...
Adeh...camni baik kakak je sekolah.. :(

Comel kan, namanya Yong En..
Sangat suka senyum..
Muka dia bulat je...cute sangat..
Tiap hari datang kat aku suruh aku ikat rambut die...
Sabo jelah...
Tapi aku suka..rasa macam anak sendiri pulak..
hiks!


p/s : ni je gambar yang ade setakat ni, takde masa aku nak amik gambar memanjang ye...




Sunday, January 9, 2011

Tension

Aku sedih...
Purse aku hilang..
Everything is gone..
I'm so careless..
IC, driving license, bank card, club card and so on..
Money, walau tak banyak but it still money..
My mum just gave me that purse..
Everything kena buat baru...
Aku sangat sedih..
Tension..
Ya Allah..bagilah aku kekuatan nak tempuh semua masalah
yang datang bertimpa-timpa ni..
Tak habis ngan satu masalah dah datang yang baru...
Aku letih sangat..


T_T

Saturday, January 8, 2011

Baru Balik Dari KL

Penatnya..
Kesian abah drive jauh..
Nak ganti-ganti tak dibaginya...
Aku sebenarnya sangat malas nak jejakkan kaki ke KL..
Banyak sangat kenangan pahit kat sana..
Jangan kata KL...baru sampai Rawang pun aku dah rasa sebak..
Huuu...sungguh emo budak debab ini...

Dah dekat setahun..KL tetap tak berubah dari pandangan mata aku..
Lagi-lagi sejak aku tinggalkan KL..
Nak jalan-jalan kat KL pun aku takut..
Bukan sebab aku ni penakut..
Padahal dulu selalu je aku jalan sorang-sorang kat KL tu..
Tapi aku takut aku akan terjumpa dengan orang yang aku tak ingin nak jumpa..
Tapi kalo nak diikutkan..buat ape aku nak takut...aku tak salah...

But now aku lega dah...dah sampai umah..
Aku tak tahan lah duk lama-lama kat KL tu..
Rasa macam ada satu bahang yang..tah la..
Dulu memanglah best duk KL..
2 tahun aku bertahan kat sana...
Tapi rasanya sekarang lebih baik dari yang dulu..
Berganda baiknya....
Alhamdulillah...

Wednesday, January 5, 2011

Tiada Tajuk

Aku tau berdosa menyalahkan takdir yang telah Allah
tetapkan untuk kita..
Aku juga sedar apa yang Allah tentukan pastinya ada kebaikan
untuk diri aku di suatu hari nanti..
Tapi aku macam dah tak sanggup menanti sampai bila semua
ni bakal berakhir...
Aku rasa macam kena jerut...dan bebila je bakal kiok!
Tapi aku masih mengharap sesuatu yang baik..
Setelah apa yang aku lalui...
Setelah apa yang aku rasa..
Setelah bergelen air mata yang aku kuarkan...
Aku masih lagi punya harapan..
Tak salah aku berharapkan?

Walau pun apa yang aku harapkan tu belum tentu akan menjadi nyata...
Walau tiada apa pun yang masih memberikan harapan pada aku...
Walau hanya aku yang bermain dengan kata-kata..
Walau hanya aku yang berjanji palsu pada diri sendiri...
Cukuplah sekadar aku sendiri sahaja yang tahu..

Tak..aku tak salahkan takdir...
Sejarah hidup aku pernah membuktikan takdir tuhan itu maha hebat..
Dibuang yang lama, diganti dengan yang baru..
Lebih hebat tak terbanding...

Tapi bila semua penantian ini akan berakhir?
Aku dah penat...
Aku dah letih...
Izinkan aku pejamkan mata...
Moga ada sinar menanti dihujung pasti..
Moga semuanya berakhir sebelum mati..




p/s : aku tak emo :p


Tuesday, January 4, 2011

New Year, New Kids, New Life

Assalamualaikum....
Fuhh...fuh...fuh!
Ha tu dia punyelah berabuk blog aku ni..hehe
Well sudah lama tak update, because sangat busy dengan
kehidupan duniawi ni.
Yesterday 2011 school opening..
Sangat ngeri dowh...
Yelah this year aku guide kelas 5 tahun, so dalam 1 kelas ni
ada juga 4 tahun..
Korang bayangkan anak-anak cina dalam umur camni..
sangat comel...... (>.<)
Mata sepet...
Ngan rambut tocangnye...
Muka plak jenis bulat--bulat...gebu-gebu...comel cam aku..
Please percaya =P

Well first day kan...
Nak marah pun tak sanggup..huhu
Kena juga lah aku tahan...
Dah le melalak macam orang tengah berlatih vocal...
Tudung aku ditarik-tariknya...sabor jelah...
Tak kurang gak ngan yang protes nak balik umah..
Abis sume grill pintu di gegarnye...hahahah!
Tapi nasib la tuhan anugerahkan aku ni punya kesabaran yang
tinggi melayan budak-budak..
Aku pun sangat suka budak-budak comel itu...hehe

Hari ni, hari kedua..
Diorang macam dah dapat biasakan diri sikit-sikit..
Ok lah...dah ada yang berani datang kat aku, duduk atas riba..
Ada yang siap buli-buli aku pulak tu........!
Tapi takpe...nasib baik anda comel...hehe

Gambar??
A'ah kan, aku tak amik gambar diorang lagi...
Nanti aku tepek kat sini gambar budak-budak comel ni untuk tatapan korang ye...

Moga esok lebih baik dari harini....Amin..


p/s:: bila aku nak ada anak comel macam ni....huuuu